21.11.2018

Ilmainen viittomakielen kurssi veti tuvan täyteen

Kuurojen kansanopisto järjesti viime viikonloppuna 16.-18. marraskuuta ilmaisen viittomakielen kurssin. Kurssin suosio yllätti kaikki, sillä perjantai-iltana auditorioon ilmestyi noin sata kurssilaista.

Kurssilla luvattiin opettaa suomalaisen viittomakielen alkeitaOpiskelijat oppisivat kertomaan itsestään, harrastuksistaan ja kaikesta muustakin sekä tämän jälkeen opiskelijat osaisivat tervehtiä ja kiittää viittomalla. Viittomakielen osaamisesta on hyötyä, koska sillä voi myös keskustella ikkunan läpi tai junan vaunussa kauempana istuvan kaverin kanssa. Kurssin luvattiin sopivan kaikille viittomakielestä kiinnostuneille.

Ja kiinnostuneita näyttää löytyvän, kurssille ilmoittautui paljon normaalia enemmän ihmisiä. Viikonlopun mittainen kurssi alkoi perjantaina illalla Valkean talon auditoriosta, jossa opettajat Suvi Sjöroos ja Petra Juva alkoivat opettaa viittomakielen alkeita. Kurssin osallistujat aloittivat harjoittelun tervehdyksistä ja sormiaakkosista.

Miksi opiskella viittomakieltä?

Haastattelimme muutamaa osallistujaa siitä, miksi he ovat tulleet kurssille. Syitä oli erilaisia: joku halusi uuden kielen kielivalikoimaansa, toinen taas halusi kommunikoida kuurojen työkavereittensa kanssa ja eräs ajatteli, että pitäisi muuten vain osata edes vähän viittomakieltä.

Viittomakieli on mielenkiintoinen lisä kielivalikkoon.

Parin tunnin aikana kurssilaiset ehtivät jo saamaan käsitystä viittomakielen eleistä, paikannuksista, viittomista, sormiaakkosista ja nyansseista. Opettaja Suvi Sjöroos kuvaili, että viittomakieli ja kuurojen kulttuuri voi olla vieras asia, joten ilmainen kurssi madaltaa kynnystä tutustua aiheeseen. Suvin mukaan joku on ehtinyt epäillä, että viittomakieli olisi menettänyt hohtonsa, mutta tämä kurssi todisti, että asia on juuri päinvastoin.

– Yleensäkään ihminen ei osta tuotetta, jos ei saa ensin maistaa tai kokeilla. Se idea meillä oli mielessä, kun päätimme tarjota ilmaisen viittomakielen kurssin kokeiltavaksi.

Katso videolta kurssilaisten ajatuksia ja kurssin tunnelmaa. 

Hyödyllisiä linkkejä