11.12.2018

Seikkailu jouluyönä -musikaali taipuu myös viittomakielelle

Joulukuun aikana Helsingin kaupunginteatterin Studio Pasilassa nähdään Seikkailu jouluyönä -esityksiä, joissa noin 160 pääkaupunkiseudun 9-19 –vuotiasta lasta ja nuorta sekä joukko musiikkiteatterin opiskelijoita ja ammattilaisia yrittää pelastaa joulun. Tänä vuonna joulunpelastuspartion seikkailuja voi seurata myös suomalaisella viittomakielellä.

Musikaalissa esiintyy kolme viittomakielistä nuorta; Jarl Hanhikoski, Ada Taalas ja Loretta Künnapuu sekä Silva Belghiti, joka on ensimmäinen Teatterikorkeakoulusta valmistunut kuuro näyttelijä. Näin viittomakieliset katsojat pääsevät katsomaan ja kokemaan musikaalin omalla äidinkielellään.

Joulun tulevaisuus on uhattuna, kun Joulupukki tekee kohtalokkaan virheen lahjoja jakaessaan. Katastrofin välttämiseksi neuvokas lapsijoukko lähtee jännittävälle joulun pelastusretkelle, apunaan pari poroa ja tonttu. Seikkailu vie lapset kolmeen erilaiseen maailmaan ja matkalla tavataan valtava joukko eriskummallisia hahmoja, joista osa onkin oudolla tavalla tuttuja klassikkosaduista. 

Seikkailu jouluyönä -musikaali on koko perheen musikaali, joka tulvii hyvää musiikkia, huumoria, vauhtia ja sopivasti jännitystäkin. Se perustuu Chickenshed-teatterin (UK) alkuperäiseen käsikirjoitukseen. Esityksen kantavana voimana ovat ShedHelsingin musiikkiteatterikerhoissa harrastavat lapset ja nuoret. Sen toteutuksesta vastaavat StepUp Schoolin Skene-musiikkiteatterikoulun opettajat ohjaaja Marco Bjurströmin johdolla. Musikaalin viittomakielisestä toteutuksesta vastaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Noora Karjalainen Ursa Minorilta.

Musikaali sai ensi-iltansa 8.12.2018 ja esityksiä on joulukuun aikana kymmenkunta. Koko esitys on seurattavissa viittomakielellä.

Haastattelimme viittomakielisiä näyttelijöitä ja ohjaajaa ennen ensi-iltaa. Katso videolta heidän fiiliksiään musikaalin harjoittelemisesta ja siitä sopiiko se viittomakielisille. Video on tekstitetty suomeksi.

ShedHelsinki on Elisa Oyj:n perustama ja tukema lapsi- ja nuorisotyöhanke. Kuurojen Liitto on ollut mukana asiantuntijatukena tämän vuoden esityksen viittomakielisen toteutuksen suunnittelussa.

Hyödyllisiä linkkejä