25.7.2019

Suomalaiset maailmankongressissa

WFD:n maailmankongressissa Pariisissa on yli 2000 osallistujaa ja aina siellä täällä osallistujien seassa pilkottaa suomalainen. Kysyimme, miksi suomalaiset ovat maailmankongressissa ja mitä he pitävät kongressista.

Kongressijärjestäjät listasivat 10 maata, joilla on eniten osallistujia Pariisin maailmankongressissa:
1- Ranska
2- Amerikka
3- Japani
4- Englanti
5- Australia
6- Saksa
7- Itävalta
8- Ruotsi
9- Intia
10- Suomi

Kongressin suomalaiset osallistujat ovat paikalla eri syistä. Jotkut ovat töissä tai luottamustehtävissä, jotkut tekevät vapaaehtoistyötä tai ovat koulutusmatkalla, joillakin on posteri näyttelyalueella ja jotkut ovat tulleet ihan vain turisteina nauttimaan maailmankongressin tunnelmasta.

Suomalaiset osallistujat mainitsevat maailmankongressista erityisesti sekä vanhojen tuttujen että uusien ihmisten tapaamisen. Moni totesi, että maailmankongressi on myös hyvä paikka kertoa ja jakaa ajatuksia työstään tai tutkimuksistaan. Maailmankongressin luennot tarjoavat oivan mahdollisuuden uusien asioiden oppimiseen ja kiinnostaviin asioihin paneutumisen.

Maailmankongressit harrastuksena

Suomalaisista kävijöistä erottuu konkari Jussi-Pekka Hännikäinen, joka osallistuu jo kymmennettä kertaa maailmankongressiin. Hännikäinen kertoo aloittaneensa maailmankongressiharrastuksensa vuonna 1979, jolloin hän osallistui 10-vuotiaana poikasena Bulgarian maailmankongressiin. Sitä seuraavaan maailmankongressiin vuonna 1983 Italiassa hän ei päässyt osallistumaan, mutta sen jälkeen ei ole yksikään kongressi jäänyt väliin.

- Maailmankongresseja ei voi verrata keskenään, mutta 40 vuodessa moni asia on muuttunut. Muutos näkyy muun muassa siinä, että viittomakielen asema on vahvistunut, kuulevat luennoitsijat ovat vaihtuneet kuuroihin luennoitsijoihin ja nykyään yhä enemmän kehitysmaita osallistuu maailmankongressiin, summaa Hännikäinen.

Katso videoltamme haastattelemiemme suomalaisten ajatuksia maailmankongressista.