1.2.2019

Viittomakielen päivää vietetään 12.2. - juhlaseminaarista suora verkkolähetys

Kymmenettä kertaa vietettävää Viittomakielen päivää juhlistetaan 12.2. Päivän kunniaksi järjestetään juhlaseminaari Kansallismuseon auditoriossa. Juhlapäivänä myönnetään myös tunnustuspalkinto vuoden viittomakieliteosta.

Viittomakielen päivän seminaari järjestetään 12.2.2019 klo 9-12 Kansallismuseon auditoriossa, Helsingissä. Tilaisuudesta toteutetaan myös suora verkkolähetys.

Seminaarissa käsitellään ajankohtaisia teemoja edunvalvonnan ja lainsäädännön saralta sekä julkistetaan Vuoden viittomakieliteko 2018 -palkinnon saaja.

Alustava ohjelma:

• 8:30 Aamukahvit tarjolla
  • 9:00 Seminaarin avaus, viittomakielten verkoston pj Mikaela Nylander
  • 9:10 - 9:40 Kielellisten oikeuksien seurantaindikaattorit, Vava Lunabba ja Panu Artemjeff, OM
  • 9:40 – 9:55 Lyhyt katsaus viittomakielten tilanteeseen lainsäädännössä, Maija Iles, OM + kansanedustajien kommenttipuheenvuorot: Johanna Karimäki (Vihr.)
  • 10:00 – 10:25  Mitä on viittomakielinen samanaikaisopetus, opettaja Jaana Keski-Levijoki + kansanedustajien kommenttipuheenvuorot
  • 10:30 – 10:45 Oppilaiden kokemuksia viittomakielisestä samanaikaisopetuksesta + kansanedustajien kommenttipuheenvuorot
  • 11:00 - 11:20  Viittomakielen asema ihmisoikeusnäkökulmasta – Vammaisfoorumin kysely vammaisten oikeuksien toteutumisesta Suomessa, Mikko Joronen, Ihmisoikeuskeskus + kansanedustajien kommenttipuheenvuorot
  • 11:30 - 11:45   Vuoden viittomakieliteko 2018 -palkinto, Kaisa Alanne
  • 11:45- 12:00    Seminaarin yhteenveto ja päätössanat, Markku Jokinen

Seminaari on kaikille avoin. Tilaisuudessa on viittomakielen tulkkaus.

Ilmoittautuminen on päättynyt, mutta seminaaria voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä osoitteessa www.kuurojenliitto.fi

Mahdollisia vapaita paikkoja voi tiedustella: marika.ronnberg@kuurojenliitto.fi

Kansallismuseon näyttelytiloihin voi halutessaan tutusta seminaarin jälkeen ilman pääsymaksua.

Viittomakielen päivä on tarkoitettu kansallisten viittomakieltemme, suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen, juhlapäiväksi. Viittomakielen päivää vietetään aina 12.2., joka kuurojenopetuksen isän C. O. Malmin (1826–1863) syntymäpäivä.