20.1.2020

Viittomakielen päivää vietetään 12.2. - tervetuloa juhlaseminaariin Valkeaan taloon

Viittomakielen päivää juhlistetaan taas 12. helmikuuta! Päivän kunniaksi järjestetään juhlaseminaari, johon ilmoittautuminen on nyt käynnistynyt. Juhlapäivänä myönnetään myös tunnustuspalkinto vuoden viittomakieliteosta.

Viittomakielen päivän seminaari järjestetään 12.2.2020 klo 12-16 Valkean talon auditoriossa (Ilkantie 4, Helsinki). Tilaisuudesta toteutetaan myös suora verkkolähetys.

Seminaarissa käsitellään ajankohtaisia teemoja edunvalvonnan ja lainsäädännön saralta sekä julkistetaan Vuoden viittomakieliteko 2019 -palkinnon saaja.

klo 12 AVAUSPUHEENVUORO. Toiminnanjohtaja Markku Jokinen

klo 12.10-12.30 EDUSKUNNAN VIITTOMAKIELIVERKOSTON TERVEISET. Kansanedustaja Sari Sarkomaa

klo 12.30-12.50 VIITTOMAKIELISTEN LASTEN OIKEUKSIEN TOTEUTUMINEN. Maija Koivisto, viittomakielisen perheen vanhempi, väitöskirjatutkija

klo 12.50-13.00 MUMMO. Ursa Minor

klo 13.00-13.20 LIVS II JA MITÄ SEN JÄLKEEN, SUOMENRUOTSALAISEN VIITTOMAKIELEN ELVYTYSTOIMENPITEITÄ. Lehtori Liisa Halkosaari, Humanistinen ammattikorkeakoulu

klo 13.20-14.00 VIITTOMAKIELI HALLITUSOHJELMASSA. Hallitussihteeri Maija Iles, oikeusministeriö
                          VIITTOMAKIELISTEN OIKEUKSIEN SEURANTA. Erityisasiantuntija Vava Lunabba, oikeusministeriö

klo 14.00-14.30 MITEN HALLITUSOHJELMAN VIITTOMAKIELEEN LIITTYVÄT KIRJAUKSET MUUTTUVAT TOIMENPITEIKSI? Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen

klo 14.30-14.40 KIELINEUVONTA. Tomas Uusimäki, Päivi Mäntylä ja Janne Kankkonen

klo 14.40-15.30 PANEELIKESKUSTELU: HALLITUSOHJELMAN TOTEUTUMINEN IHMISOIKEUKSIEN JA LASTEN OIKEUKSIEN NÄKÖKULMASTA. Paneelin vetäjä Jaana Aaltonen, Kuurojen Liiton hallituksen puheenjohtaja. Panelistit:

Pirkko Mahlamäki, Vammaisfoorumi
                             Eeva Tupi, Ihmisoikeusliitto
                             Leena Wenman, Finlandssvenska Teckenspråkiga
                             Jaana Keski-Levijoki, opettaja
                             Laura Kanto, tutkijatohtori Jyväskylän yliopisto

klo 15.30-15.35 #viitorakkautta

klo 15.35-15.50 VUODEN VIITTOMAKIELITEKOPALKINTO. Johtaja Kaisa Alanne

klo 15.50-16.00 SEMINAARIN PÄÄTÖS JA LÄHTÖKAHVIT. Markku Jokinen

Seminaari on kaikille avoin. Tilaisuudessa on viittomakielen tulkkaus.

Seminaaria voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä osoitteessa www.kuurojenliitto.fi

Ilmoittaudu mukaan juhlaseminaariin 6.2. mennessä oheisesta linkistä.

Viittomakielen päivä on tarkoitettu kansallisten viittomakieltemme, suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen, juhlapäiväksi. Viittomakielen päivää vietetään aina 12.2., joka kuurojenopetuksen isän C. O. Malmin (1826–1863) syntymäpäivä. Päivää juhlitaan nyt 11. kertaa.