23.5.2019

Viittomakieltä ja kuuroja ehdokkaita eurovaaleissa

Yhteiskunta muuttuu jatkuvasti ja yksi merkki siitä on, että nykyään yhä enemmän kuuroja on mukana politiikassa. Esimerkiksi tänä viikonloppuna huipentuvissa europarlamenttivaaleissa on kahdeksan kuuroa ehdokasta.

Näistä ehdokkaista yksi on suomalainen kuuro Kaija-Liisa Savolainen (Sininen tulevaisuus). Muut ehdokkaat ovat Ida Collu Italiasta, Amílcar Morais Portugalista, Steffen Helbing Saksasta, Ádám Kósa Unkarista, Alexander Exner Saksasta, Edgars Vorslovs Latviasta ja Dimitra Paschali Kreikasta.

Euroopan parlamentti on huomioinut eurooppalaiset kuurot julkaisemalla europarlamenttivaalien mainosvideon viittomakieliset käännökset 31 eri viittomakielellä. 

Suomen ensimmäinen kuuro europarlamenttiehdokas

Europarlamenttiehdokas Kaija-Liisa Savolainen vieraili Helsingin Kuurojen Yhdistyksellä kertomassa ehdokkuudestaan. Hän kertoi oppineensa paljon uutta tämän ehdokkuuden myötä.

- Koska olen äidinkieleltäni viittomakielinen, on selvää, että haluan olla mukana ajamassa Euroopan eri maiden kuurojen asioita, jotta kaikilla olisi yhtäläiset oikeudet, pohtii Savolainen.

Savolainen toteaa, että kaikenlaisen tiedon tulisi olla saatavilla viittomakielellä, jotta kuurotkin ymmärtävät mistä on kyse. Hänestä olisi mahtavaa jos suomalaiset kuurot uskaltautuisivat mukaan politiikkaan.

Kuurot politiikassa

Kuurojen Liiton järjestösuunnittelija Tiina Hedrén on huomannut, että Euroopassa on tapahtunut jotain, sillä kuurot ovat alkaneet pyrkiä politiikkaan monella eri tasolla ja kuurojen vaikuttamismahdollisuudet ovat lisääntyneet.

- Kuurojen viittomakielisten poliitikkojen kannattaa koota vahva tukijoukko taakseen. Lisäksi poliittinen keskustelu vaatii harjoittelua. Haasteista huolimatta kannattaa olla rohkea ja utelias, kokemuksen kautta taidot karttuvat ja mahdollisuudet kasvavat, kannustaa Hedrén.

Äänestä sinäkin

Äänestystulos vaikuttaa siihen, miten Euroopan parlamentti päättää jokapäiväiseen elämäämme vaikuttavista asioista. Europarlamenttivaalien varsinainen äänestyspäivä on tänä sunnuntaina 26. toukokuuta 2019. 

Hyödyllisiä linkkejä