4.10.2019

Höstens snackis: Sanaton rakkaus

Esbo stadsteater har satt upp den prisbelönta pjäsen Children of a Lesser God, som på finska heter Sanaton rakkaus. Filmversionen Bortom alla ord gav döva Marlee Matlin en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

Children of a Lesser God är en modern klassiker av Mark Medoff. Kärleksberättelsen om döva Sarah och hörande James berör brännande frågor kring identitet, röst, självbestämmanderätt, passion och brobygge.

I det här finska uruppförandet ser vi den fenomenala teckenspråkiga skådespelaren Dawn Jani Birley, som år 2017 belönades med TorontoTheatre Critic’s Award. Hon spelar mot Santeri Kinnunen,  karismatisk och välkänd för många film- och teaterroller. Uppsättningens andra teckenspråkiga skådelspelare är Aino Hakala. För regin står Johanna Freundlich.

Utmanande och särartat
Santeri Kinnunen är värd en eloge för sin prestation. Han började studera finskt teckenspråk i januari för den här utmanande rollen, som han betecknar som en femtioårsgåva till sig själv. Dawn Jani Birley minns för egen del hur tagen hon var av filmversionen och känner att en cirkel har slutits när hon nu själv får spela just den här pjäsen.

- Pjäsen är skriven på 80-talet då teckenspråkets ställning var sämre, i dag är situationen annorlunda. Men pjäsen innehåller ändå frågor som man måste ta upp också här i Finland, säger Birley.  

Skådespelarna hoppas att publiken kommer till föreställningen med öppet sinne.

- Det här är säkert en rätt särartad föreställning också för den hörande publiken. Även om det verkar tyst så händer det ändå någonting hela tiden. För hörande kan det kännas främmande i början men bara man börjar följa med det hela tror jag att såväl döva som hörande kan ta till sig pjäsen, säger Kinnunen.  

Föreställningar till mitten av november
I pjäsen används både finska och finskt teckenspråk men alla repliker framförs inte på båda språken. Föreställningen textas på finska och engelska. Den finska texten projiceras som en del av scenografin. Man kan också läsa textningen på finska och engelska via en mobilapp. För teckenspråkiga åskådare rekommenderas platserna mitt i salongen.

Onsdag 23.10 kl. 19 tolkas föreställningen till finskt teckenspråk. Tolkarnas plats är längst fram, i mitten av scenen, och biljetter till platserna mitt i salongen kan köpas från Lippupiste och Esbo stadsteaters biljettkontor, myynti@espoonteatteri.fi,  tel. 09 4393 388 (mån-fre kl. 11 – 17). 

 

Nyttiga länkar