27.5.2018

Kulturdagarna i Tavastehus var en braksuccé

• Taide- ja kädentaitotöiden tuomaristo.
  • Hannuniitun koulun voittoisa esiintyjäkaarti.
  • Kulttuuripäivien perinnerulla luovutettiin Joensuun edustajille.
  • Tanhu oli tehnyt paluun, erilaisia tanhuesityksiä nähtiin kulttuuripäivillä yhteensä neljä.
  • Teatteriryhmä Messin lohikäärme viihdytti tauolla lapsia.
  • Kulttuuripäivät päättyivät perinteiseen tapaan yhteiseen Maamme-lauluun.
Dövas riksomfattande kulturdagar 2018 i Tavastehus var en enorm succé! Veckoslutet samlade uppskattningsvis över 1 000 vänner av teckenspråkig kultur i alla åldrar. Även denna gång deltog lovvärt många skolgrupper.

På lördag och söndag fylldes Vanja-salen av solo- och gruppuppvisningar medan man i Kehräämö kunde beundra konst- och hobbyarbeten. Deaf Pub var öppen både fredag och lördag kväll och många rosade det här nya konceptet för umgänge under fria former.

Stämningen var glad och varm hela veckoslutet. Utöver uppvisningarna njöt festivalfolket av att träffa bekanta, man satt på café utomhus och spelade olika spel på gården. Kulturdagarna avslutades med att de bästa verken och framförandena premierades med diplom. Tävlingsresultaten finns att läsa nedan.

På den officiella invigningen på lördagen höll Kanta-Hämeen viittomakieliset ry:s ordförande Mika Hakkarainen öppningstalet och Tavastehus stads hälsning framfördes av stadsstyrelsens ordförande Sari Rautio. Kulturdagarnas popularitet har ökat år för år och dövförbundets kulturproducent Teemu Lipasti-Sjöroos uppskattade antalet deltagare till drygt 1 000 personer. Invigningsnumret var en magnifik akrobatuppvisning av den tjeckiska artisten Michaela Kosiecova. Tävlingsuppvisningarna omfattade berättelser, dans, teater och sketcher.

Evenemanget ordnades av dövföreningen Kanta-Hämeen viittomakieliset ry i samarbete med Finlands Dövas Förbund och en stor skara frivilliga. Ett varmt tack till alla som drog sitt strå till stacken, och självfallet också till alla som deltog i uppvisningarna och hade lämnat in konst- och hobbyarbeten.

Dövas riksomfattande kulturdagar ordnas nästa gång om två år, dvs. 2020, i Joensuu med Pohjois-Karjalan Kuurot ry som värdförening. Mera om kulturdagarna kommer senare i Dövas tidskrift och på Dövas videokanal. Vi kommer också att publicera ett bildgalleri här på webbplatsen.

Resultat:

FRÅGESPORT

Kulturdagsveckoslutet tjuvstartade med de traditionella frågesporterna som hölls på fredagens Deaf Pub. Föreningsfrågesporten vanns av Tammerfors och den individuella frågesporten av Rami Valtasaari.

BILDKONST, INDIVIDUELLA ARBETEN

Lågstadiet och barn under skolåldern
Anastasia Vaskela, Pitäjänmäen peruskoulu:
Lumihuiput / Snötoppar

Ida Taalas, obunden:
Rakkauden pelko/Rädsla för kärlek

Giselle Hanhikoski, obunden
The King of Pop

Hedersomnämnande
Jenni Peltoniemi, obunden
Suuri Elämä/Det stora livet

HOBBYARBETEN, INDIVIDUELLA ARBETEN